17 GODINA SA VAMA !!! Dobro dosli na Delta Radio Forum !!! Uzivajte uz najbolju narodnu muziku na internetu !!!

Slušajte Radio 31 Plus pomoću:

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime

SLUSATE RADIO 31 PLUS UZICE:

Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
    Vesna's Avatar
    Registrovan
    May 2023

Cool Olivera Katarina - Biografija

Olivera Katarina - Biografija

Olivera Katarina (Olivera Vučo ili Olivera Šakić rođena Petrović) je srpska glumica i pevačica. Rođena je 5. 3. 1940. u porodici Petrović u Beogradu (dva puta se udavala a ime Olivera Katarina je izabrala po majci).

Studirala je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Svoju pozorišnu karijeru kao student počela je glavnom ulogom u Narodnom pozorištu u predstavi „Koštana“. Postaje supruga tadašnjeg pozorišnog kritičara Vuka Vuča.

Igrala je u desetak domaćih i isto toliko inostranih filmova. Za film Goja nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji, a njena najpoznatija uloga je u filmu Skupljači perja (1967) Aleksandra Saše Petrovića, koji je nagrađen na filmskom festivalu u Kanu. Ovaj festival je zatvorila koncertom gde su pored nje pevale i Nana Muskuri i Dajan Vorvik.

Glumila je u filmovima Puriše Đorđevića, Miće Popovića, Soje Jovanović, Đorđa Kadijevića... Kod inostranih režisera igrala je u filmovima Đanfranka Parolinija, Alberta Latuade, Majkla Armstronga, Konrada Vulfa...

Kao interpretator izvornih narodnih pesama i ciganskih romansi održala je više od stotinu koncerata širom sveta, snimila je singl i LP ploče sa srpskom, ciganskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom. Pevala je kompozicije Enia Morikonea, Šarla Demona, Doma Suzukija, Mikisa Teodorakisa, Kornelija Kovača... U čuvenoj francuskoj „Olimpiji“ održala je 72 uzastopna koncerta kojima su prisustvovale sve vodeće francuske zvezde filma i muzike toga vremena.

Olivera Katarina je ostala zapamćena i kao „jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali“ nakon njenog koncerta u Parizu, budući da je bio oduševljen njenom lepotom i glasom.

Nezaboravni su njeni snimci izvornih narodnih pesama: „Alaj mi je večeras po volji“, „A što ti je mila kćeri“, „Đelem, đelem“, „Verka kaluđerka“, „Niška banja“, „Crvena jabuka“, „Evo banke, cigane moj“... Pevala je šansone i pop muziku: „U ime ljubavi“, „Ljubav (sedim u jednom pariskom lokalu)“, „Pričaj mi o ljubavi“, „Budi moj“, „Nikad ne zaboravi dane naše ljubavi“, „Nije to, ljudi, istina“, „Šošana“...

Autor je zbirke pesama Beli badnjaci i zastupljena je u Antologiji pesama o Kosovu. Napisala je memoarsku prozu pod nazivom Aristokratsko stopalo.

Iz braka sa Miladinom Šakićem ima sina Maneta koji je slikar i nekoliko godina je živeo u Madridu, a danas živi i radi u Beogradu.

Filmografija glumca Olivera Katarina

God. Naziv Uloga
    1964. Dobra kob
    1964. Put oko sveta Nazlija
    1966. Ponedjeljak ili utorak
    1966. Vojnik Milanka
    1966. Roj Ljubica
    1966. Kommissar X - Jagd auf Unbekannt Bobo
    1966. San Devojka
    1967. Skupljači perja Lence
    1968. Planina gneva
    1968. Ima ljubavi, nema ljubavi
    1968. Uzrok smrti ne pominjati Marija
    1969. Fräulein Doktor
    1970. Hexen bis aufs Blut gequält Vanesa Benedikt
    1970. Ann och Eve - de erotiska Plesačica u noćnom klubu
    1971. Ein Großer graublauer Vogel Diana
    1971. Goja Vojvotkinja od Albe
    1973. Devičanska svirka (TV) Sibila
    1974. Polenov prah
    1974. Derviš i smrt Kadinica
    1974. Partizani Mila
    1974. Crveni udar Ana
    2008. Čarlston za Ognjenku Velika Boginja

Slične Teme koje vec postoje:
    Sva muzika koja se nalazi na našem forumu postavljena je iz promotivnih razloga i podleže zaštiti autorskih prava.
    Stoga ste dužni da svaku pesmu koju skinete sa našeg foruma (nakon slušanja) uklonite sa Vašeg HDD-a u roku od 24h!
    Ukoliko Vam se sviđa preslušana pesma kupite CD tog izvođača!

Dj.Vesna®www.radio-delta31.com ,,Sve sam ti dala, sto sam imala, al` malo je dusi prokletoj!,,

Vesna's Avatar
    Registrovan
    May 2023
    Televizija

Belo u belom (1964)
    One i on (1964)
    Akcija inspektora Rukavine (1965)
    Partizani (1974)
    Sedam plus sedam (1978)
    Zarudela zora na Moravi (1979)
    Jelena Gavanski (1982)
    Urime, Urime (1982)
    Vuk Karadžić (1987)

Singl albumi

1966 - Nije to, ljudi, istina/Šošana/Ajde da igramo/Ne dam, ne dam (PGP RTB)
    1967 - Ja ništa ne znam/Bosonoga Sendi (Marioneta)/Moj je ceo svet (Uno Tranquillo)/Tema iz filma „Jedan čovek, jedna žena“(PGP RTB)
    1967 - Neću tebe (Doksa to teo)/Suliram/Svu noć je padao sneg/Jer ljubav to je miris belog cveća (PGP RTB)
    1967 - Đelem, đelem/Rino/Trajo, trajo/Bida/Niška Banja/Čerde Mile (Supraphon Prag)
    1968 - Balade (PGP RTB)
    1969 - Poigraj, poigraj, devojče (Evrovizija 1969) (PGP RTB)
    1969 - Himna čoveku (PGP RTB)
    1969 - Šu, šu/Tula/Baš sam srećna ja (La felicidad)/Eri (Irene Erini) (PGP RTB)
    1969 - Ža, ža/Lidu, lidu/Verka kaluđerka/Kaljina, maljina (PGP RTB)
    1971 - To je naše more, to su naše gore... (Jugoton)
    1971 - Vatra/Ljubav (PGP RTB)
    1971 - Budi moj/Imam nešto da ti dam (PGP RTB)
    1971 - Tam deka ima/Dimitrijo (PGP RTB)
    1972 - Treperi jedno veče/Htela bih da znam (PGP RTB)
    1973 - Wakamono ha kaeranakatta/Koi ha... (Amon)
    1973 - Alba/Plovi lađa Dunavom (PGP RTB)
    1974 - Ne dodiruj moje lice/Ne reci nikom (PGP RTB)
    1974 - Pričaj mi o ljubavi/Pada noć (PGP RTB)
    1975 - Alaj mi je večeras po volji/Kamerav/Čep, čep u slavinu/Verka kaluđerka (PGP RTB)
    1975 - Žena/Sada i nikada više (PGP RTB)
    1976 - Sanjam/Bilo je tako lepo sve (PGP RTB)
    1977 - Crvena jabuka/Sijerinska banja (PGP RTB)
    1978 - Nikad ne zaboravi dane naše ljubavi/Slatke male laži (PGP RTB)

LP albumi

1974 - Olivera Katarina (PGP RTB)
    1974 - Alaj mi je večeras po volji (TV šou)(PGP RTB)
    1976 - O. K. (U ime ljubavi)(PGP RTB)
    1977 - Ciganske pesme (PGP RTB)
    1979 - Osvetnica (PGP RTB)
    1980 - Zarudela zora na Moravi (PGP RTB)
    1982 - Idu momci u vojnike (PGP RTB)
    1984 - Retka zverka (PGP RTB)
    1999 - Alaj mi je večeras po volji - Najlepše pesme (PGP RTS)
    1999 - Romanija/Pleme moje... (Renome)
    2009 - Tajna (trostruki album sa zabavnim, ciganskim i srpskim narodnim pesmama) (PGP RTS)

Izvor; Wikipedija

Sva muzika koja se nalazi na našem forumu postavljena je iz promotivnih razloga i podleže zaštiti autorskih prava.
    Stoga ste dužni da svaku pesmu koju skinete sa našeg foruma (nakon slušanja) uklonite sa Vašeg HDD-a u roku od 24h!
    Ukoliko Vam se sviđa preslušana pesma kupite CD tog izvođača!

Dj.Vesna®www.radio-delta31.com ,,Sve sam ti dala, sto sam imala, al` malo je dusi prokletoj!,,

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja